Några små tips och allmänna råd när det gäller gräsklippare och grässkötsel.

Hur sköter jag min gräsklippare?
Ju bättre du är på att sköta maskinen, desto längre har du glädje av den. Några enkla regler: Håll maskinen ren undertill, ovanpå och se till att utnyttja snabbrengöringen efter varje gång du klipper gräset. Var noga med att kontrollera
oljenivån och känn på kniven med jämna mellanrum. Tänk på att aldrig vända gräsklipparen åt sidan – då rinner oljan ut i förgasaren och förstör luftfiltret och motorn blir svårstartad. Luta gräsklipparen bakåt istället.
När gräsklipparen är ny, bör du byta olja efter de fem första drifttimmarna. Därefter räcker det med var 50:e drifttimme eller i början av varje säsong.
Luftfilter byter du också i början av säsongen. Har du möjlighet, är det bra att låta en auktoriserad Toro serviceverkstad gå igenom gräsklipparen efter avslutad säsong.

När ska jag byta kniv?
En rak och vass kniv ger bästa klippresultat. Du undviker att gräset skadas och utsätts för svampinfektioner. Inspektera och byt kniven därför regelbundet.

Hur vinterförvarar jag gräsklipparen?
Töm ut motoroljan och fyll på igen. Ta bort tändstiftet, häll 14 ml olja i tändstiftshålet och dra långsamt runt motorn (då smörjer och skyddar du kolvarna). Häll i Briggs & Stratton Fuel Stabilizer Plus i bensinen så håller den sig färsk. Gör gräsklipparen ren från smuts och gräsrester och
känn på kniven. Är kniven skadad bör du byta den. Var noga med att välja en originaldel för bästa balansering.
Förvara gräsklipparen torrt och varmt.

Hur vårrustar jag gräsklipparen?
Har du varit noggrann vid vinterförvaringen, räcker det att byta olja och luftfilter.

Min gräsmatta är full av mossa, vad ska jag göra?
Du måste först vattna med Mossväck eller liknande produkt som innehåller järnsulfat och som gör att mossan svartnar och dör. Därefter tar du bort mossan med en vertikalskärare för bästa resultat.

När ska jag kalka gräsmattan?
Du ska kalka och gödsla gräsmattan på våren i förebyggande syfte. Det motverkar mossangrepp.

Jag har en massa barrträd på tomten. Hur ska jag få en bättre gräsmatta?
Skugga är ett problem för gräsmattan, framför allt på våren. Då är det än viktigare att du gödslar regelbundet och klipper gräsmattan ofta.

Vad gör jag åt klöver i gräsmattan?
Använd Stroller-Kombi eller en liknande produkt som du strollar över gräsmattan. Det utrotar klövern.

Vad är vertikalskärning och vad är det bra för?
Vertikalskärning är knivar som du skär genom gräsmattan med. På så sätt luftar du gräsmattan och låter syre tränga ned till rötterna. Då får du också bort gammalt gräsklipp.Det ger en friskare gräsmatta.

Om jag vill ha lika tjockt och fint gräs som på en
green, finns det några knep?

Bygg gräsmattan på en sandbädd och så gräsmattan med en speciell fröblandning. Gödsla, vattna, klipp och sköt om gräsmattan varje dag. Att få en riktigt grön, sammetslen gräsmatta tar tid och kräver ständig omsorg.

Lycka till!

 

Experttips för gräsmatteskötseln

En gräsmatta skall tåla mycket och skall ändå se grön och skön ut - allt är en fråga om skötsel. Gräsexperten Walter Schwab odlar i Waldhofen, Bayern tillsammans med sin pappa Horst specialgräsmattor för fotbollsstadier eller till och med parkeringsplatser. Här avslöjar han sina viktigaste tipps för en riktigt grön och skön gräsmatta.

Tips 1: Gödsla frikostigt

Tips 1: Gödsla frikostigt
Låt inte din gräsmatta svälta. Gödning är A och O. Den som matar sina strå med riktig näring fyra till fem gånger om året förebygger effektivt mossa och ogräs. Som "energi snack" rekommederar vi organisk mineralhaltig gödsel. Delvis framställd av sockerbetsextrakt gynnar den organismer som lever och frodas under gräsmattan. Sista gödslingen för året skall ske i september. Sedan i mars, eller så fort snön smält undan är det dags för årets första ranson. Jag brukar alltid säga: hellre för mycket än för lite gödning. Gräsmattan kan ju inte bli för tät och en organisk mineralhaltig födsel kan inte göra någon skada.

Tips 2: Klipp, klipp och klipp

Egentligen är det enkelt: Ju oftare du klipper din gräsmatta desto finare blir den. Även om du bara går till frisören en gång varannan månad, när det gäller din gräsmatta rekommenderar vi att du klipper två till tre gånger i veckan. För den som ger mycket gödning måste klippa ofta. På en fotbollsstadium är gräset knapp 2 centimeter. I trädgården kan det utan problem växa till 3,5 centimeter.

Tips 2: Klipp, klipp och klipp

Tips 3: Vattna ja, dränka nej

När du vattnar skall du hellre vara lite sparsam. Här gäller i motsatt till gödslingen: hellre för lite än för mycket. Extra vatten behöver gräsrötterna bara när det är mycket varmt. Vattenbehovet bestäms av temperatur och markförhållande. Därför är det svårt att ge en generell rekommendation för bevattningen. Det finns en tumregel: under mycket varma regnfria perioder vattna två gånger i veckan, ca. 15 liter vatten per kvadratmeter gräsmatta.

Tips 3: Vattna ja, dränka nej

Tips 4: Vila i lugn och ro

Om du följer rekommendationerna ovan finns det bara en sak till som du kan göra för att få en grön och skön gräsmatta: låt den vila och växa i lugn och ro.

Tips 4: Vila i lugn och ro

 

 

Multiclip

ger gräset ny växtkraft

Multiclip, en smart teknik
Genom att ge kåpan en aerodynamisk utformning och vinkla knivarna så de vispar runt gräsklippet flera gånger uppnår man två fördelar.
Gräset klipps i så små bitar att det försvinner ner i gräsmattan och blir gratis gödning. Det fina klippet som virvlar runt bäddar in kniven och sänker den totala ljudnivån. Multiclipmaskinerna är tystare maskiner.
 
Klippet försvinner och blir nyttig gödning
Det fina klippet pressas ner i gräsmattan av luftströmmen som kniven alstrar. Så småningom multnar det och göder gräsmattan. Tack vare gräsklippet behåller gräsmattan fukten bättre. Och mossan trivs inte så bra i en välgödslad gräsmatta.
 
Mindre arbete och mindre oljud.
Med en multiclipmaskin slipper du det tråkiga arbetet med att räfsa upp klippet efteråt. Du behöver heller inte bekymra dig om var du ska göra av klippet. Någon har räknat ut att du sparar ca 30% arbetstid tack vare multiclipfunktionen. Ta dig en lur i hängmattan istället. Multiclipmaskinerna är 50% tystare. Sov gott.
 
Och mindre bensin
Och mindre bensin Stigas svanenmärkta produkter är de bästa för miljön, men de är också bra för plånboken. De står för 30% mindre avgaser och 30% mindre bränsleförbrukning. Stigas ingenjörer har ett tufft beting, - varje år ska maskinerna bli bättre, mer miljövänliga och mer ekonomiska.
Varför skall jag kalka?
Svar: Kalken ger en bra miljö för växternas rötter, marken får en bra struktur och näringsämnena i jorden blir mer tillgängliga för växten. Dessutom binds t ex tungmetaller i jorden fast så att de inte tas upp i maten som vi odlar i grönsakslandet.
 
När skall jag kalka?
Svar: Det är lämpligt att kalka gräsmattan på hösten när den inte längre används men det går även bra att vänta till våren. Samma sak gäller för grönsakslandet mm där man kan välja att kalka innan man höstgräver landet eller före sådden på våren.
 
Hur mycket skall jag kalka?
Svar: En jordanalys som skickas till ett analysföretag ger det mest exakta svaret på hur mycket kalk som behövs. En tumregel att följa är att sprida 0,5 kg/m2 Kalka! för grönsaker i grönsakslandet
(7kgs förpackning räcker till ca 14m2)
och 10-20kg/100m2 Kalka!
För gräsmattan (20 kgs säck).
 
Kan man ta bort mossa med kalk?
Svar: För att ta bort mossa krävs det antingen mossrivning eller användning av en järnsulfatprodukt. Ett gott kalk- och näringstillstånd motverkar dock mossan genom att det gynnar gräset mer än mossan och således ger gräset en konkurrensfördel. På så vis håller du mossan borta genom att kalka och gödsla gräsmattan.
 
Hur mycket kalk vill mina rosor ha?
Svar: Rosor är kalkälskande växter som önskar ett mycket gott kalktillstånd (pH omkring 7.0). Ge rosorna 0,5 kg kalk per planta och år.
 
Min granne har hört att man skall kalka fruktträden. Hur gör man det på bästa sätt?
Svar: Ge varje fruktträd 1 kg kalk på hösten. Sprid kalken på en yta som motsvarar kronans storlek, ungefär så stort är nämligen trädets rotsystem.
 
Hur länge måste jag vänta med att gödsla efter kalkningen?
Svar: Du behöver inte vänta med att gödsla efter kalkningen. Tidigare användes andra kalkprodukter där man kunde befara att kväve (N) kunde drivas bort av kalken men det är inte ett problem med dagens karbonatprodukter.
 
Vad är det för skillnad på vanlig trädgårdskalk och kornad kalk, förutom priset?
Svar: Det är främst en fråga om hanteringen av produkterna. Den kornade kalken kan spridas i de spridare som finns på marknaden, medan krossad kalk sprids traditionellt med hink och hand. Den kornade kalken består av mer finmald kalk medan den krossade kalken är grövre och därför verkar något långsammare.
 
Kan jag kalka i potatislandet?
Svar: Ja visst kan du kalka i potatislandet. Potatisen är en växt som behöver såväl kalcium som magnesium. Man skall dock kalka med måtta och det kan vara lämpligt att låta analysera jorden genom att skicka in ett jordprov.
 
Skall jag kalka i mitt grönsaksland och i så fall varför?
Svar: Kalken gör växtnäringen mer tillgänglig för plantorna och ger dessutom marken en god struktur. Du får därför en rikligare skörd av grönsaker om du kalkar landet. Framförallt kål- och lökväxter har krav på ett mycket gott kalktillstånd. En annan fördel med kalken är att den genom att ge jorden ett högre pH-värde låser fast tungmetaller som finns i jorden så att de inte tas upp av växterna. Använd gärna en kalkprodukt som innehåller magnesium (Mg) till grönsakerna
 
Kan jag kalka min gräsmatta mitt i sommaren eller bränner jag gräset då?
Svar: Det går bra att kalka gräsmattan även på sommaren och det är inte risk för brännskador. Tänk dock på att det tar ett tag innan kalken försvinner från gräsmattan om du vill använda den till olika aktiviteter under sommaren.
 
Jag har hört att man skall kalka, mossriva och använda järnsulfat. När är bästa tid på året för detta?
Svar: Våren är en lämplig tidpunkt för mossbekämpning med såväl mossrivning som järnsulfatbehandling. Mossan tillväxer redan vid +2 C medan gräset växer vid temperaturer över 7-8 grader. Detta ger mossan ett försprång under vinter och tidig vår vilket kan göra att mossan hämtar sig efter en höstbehandling. Meningen är ju att gräset sedan skall kalkas och gödslas för att hålla mossan "kort".
 
Min 5-årige son har ätit kornad trädgårdskalk, är det farligt?
Svar: Nej, det är inte farligt att förtära kalken, men det är inte något vi rekommenderar.
 
Kan mina barn vara med och kalka eller är det farligt att andas in dammet?
Svar: Det är inte farligt att andas in dammet och heller inte att ta i kalken. Var dock medveten om att kalken verkar uttorkande på huden och att slemhinnorna kan irriteras vid inandning.
 
Här i kommunen sandar man med kalk på vintern. Kan jag använda den kalken på min gräsmatta?
Svar: Nej, den kalk som används för halkbekämpning är så grov att den inte gör någon större nytta för växterna.
 
Vad är det för skillnad på Er grönsakskalk och den vanliga trädgårdskalken?
Svar: Kalka! För grönsaker är ett finmalt dolomitmjöl av sedimentärt ursprung med ett högt magnesiuminnehåll. Detta innebär att det är en produkt som effektivt och snabbt kommer växterna till godo.
 
Vad är dolomitkalk för något?
Svar: Dolomitkalk är ett mineral som innehåller både magnesiumkarbonat och kalciumkarbonat och därför har ett högt magnesiuminnehåll.
 
Varför är det bra med magnesium?
Svar: Magnesium är ett livsnödvändgt näringsämne för växterna och utgör själva navet i klorofyllmolekylen. Om jorden är fattig på magnesium är det därför värdefullt att tillföra magnesium t ex med dolomitkalk. Använd Kalka! (13% magnesium) till grönsakslandet.
 
Min man kalkade för några veckor sedan och jag undrar hur lång tid tar det innan kalken försvinner?
Svar: Hur snabbt kalken försvinner ner i marken beror främst på hur mycket det regnar. Du kan vattna gräsmattan och/eller grönsakslandet om du vill att det skall gå fortare. Ett annat sätt är att göra en försiktig krattning av gräsmattan på våren. Det gör också att kalken kommer snabbare ner i marken.
 
Bör jag kalka min tallhäck som jag har runt tomten?
Svar: Nej, tallhäcken bör du inte kalka. Barrväxter hör nämligen till de växter som trivs vid ett ganska lågt pH.
 
Det är väldigt svårt att sprida kalken jämnt, kan i ge mig några tips på hur man gör?
Svar: Den kornade kalken sprids lämpligen med en spridare (det finns av olika märken på marknaden). För krossad kalk gäller den gamla "såningsmannens metod" , dvs att du häller upp kalk t ex i en hink och sedan går framåt i lugn takt och slänger ut kalken med en svepande handrörelse. I Kalka! för grönsakslandet finns en inbyggd spridarfunktion så att du enkelt kan sprida ut kalken direkt från förpackningen.
 
Jag köpte nyligen en kalk som var alldeles brun. Skall jag byta den?
Svar: Nej, kalken härstammar från fyndigheter med olika geologiskt ursprung och har helt naturligt olika färg. Det finns såväl brunaktig, gråaktig och rödaktig kalk som vit kalk.
 
Jag har länge haft en säck med släckt kalk i garaget. Kan jag använda den på min gräsmatta?
Svar: Nej, det är olämpligt att använda släckt kalk på gräsmattan eftersom det är otrevligt att hantera och komma i beröring med för både människor och djur.
 
Jag försöker vara eko-odlare och undrar om kalken är godkänd i detta sammanhang?
Svar: Javisst, kalken är en ren naturprodukt som är godkänd i ekologisk odling.
 
Vad är pH-värde, och hur tar jag reda på det?
Svar: pH-värdet är ett mått på vätjonkoncentrationen i marken och därmed jordens surhet. Man kan själv ta reda på ett ungefärligt pH-värde i jorden med hjälp av en pH-sticka (kan beställas på denna hemsida). Ett säkrare mått samt fler uppgifter t ex om jordens näringsstatus får man genom att skicka in ett jordprov till ett analyslaboratorium. Svar fås som regel efter 1-2 veckor.
 
Kan jag använda trädgårdskalk i brunnen på mitt sommarställe?
Svar: Nej för detta ändamål finns en speciell brunnskalk som är betydligt grövre än trädgårdskalk. Du kan däremot med fördel kalka runt om brunnen med trädgårdskalk.
 
Jag har en fiskdamm som jag behöver kalka. Viken kalk skall jag använda?
Svar: För kalkning av sjöar, vattendrag etc används ett finmalt kalkstensmjöl.
 

 

 

* för att gräsmattan skall vara uthållig och tåla slitage krävs goda växtbetingelser, väl utfört grundarbete, lämplig gräsfröblandning och ändamålsenlig skötsel. 

* bekämpa rotogräs och ev. mossa före sådd genom att på hösten plöja eller spadvända. Jordförbättra med kompost och brunnen stallgödsel. Odla gärna potatis. Sådd eller utläggning av färdig gräsmatta bör sedan ske i augusti–mitten av sept. (I Norrland  under våren–försommaren). 

* satsa på en bra gräsfröblandning (kostar oftast lite mer än en dålig). I en lämplig gräsfröblandning för villagräsmattor i hela landet ingår rödsvingel (65%), ängsgröe (30%) och rödven (5%). 

* gräset behöver växtnäring. Om klippet lämnas kvar behöver inte gräsmattan gödslas. Tar man hand om klippet för marktäckning bör man gödsla en gång. Detta görs på våren i samband med att gräsmattan börjar grönska. 

* dressa gräsmattan när gräset har god tillväxt. Lägg på ett ca 4 mm tjockt lager av sand. Sanden fyller ut håligheter och förbättrar jorden struktur. Detta gynnar gräset och motverkar mossa. 

* vertikalskärning. Det innebär att skära raka snitt några centimeter ned i jorden, det finns särskilda redskap för det. Vertikalskärning stimulerar rotsystemet och leder till ökad skottbildning, men effekten är kortvarig. 

* mossa gynnas om marken är dåligt dränerad och om platsen är fuktig länge efter dagg och regn.  Mossa kräver hög fuktighet och tål att växa där ljuset är otillräckligt för gräs. Milda vintrar gynnar mossans tillväxt och utbredning. Kalkning fungerar inte om pH-värdet ligger mellan 6-7. 

* öka gräsets konkurrensförmåga mot mossa genom att hålla en klipphöjd på 4–5 cm. Detta gör att gräset får djupare rotsystem och tål torka och andra påfrestningar. Gödsla, se ovan, använd gräsfröblandningar som bildar täta, skottrika mattor. Rödven har den förmågan och tolererar även skuggiga platser. 

* räfsning, mossrivning och vertikalskärning sprider mossa. 

* där inte gräs trivs är det bättre att t ex göra en perennrabatt, plantera buskar eller anlägga äng.

 

 UNDERHÅLL AV GRÄSMATTAN

 

 
För att din gräsmatta ska må bra kräver den omskötsel och näring. Några saker som du behöver tänka på är:

Krattning: Börja gräsmattans säsong med att kratta bort dött gräs, mossa och annat löst skräp ur gräsmattan. Använd en kratta med runda toppar och ta inte i för hårt så att gräsmattan skadas.
Vårkrattning ska göras när gräset har haft chans att börja växa lite efter vintern då minskar risken att friska rötter tas bort.

Glöm inte att kratta bort alla löv på hösten. Klibbiga löv på gräsmattan under vintern grundar för svampangrepp.

Luftning: För att gräsmattan ska må riktigt bra krävs att jorden inte är för kompakt utan att det finns luft i den. För att förbättra lufttillgången kan du göra hål i gräsmattan med hjälp av en vertikalskärare eller en skärkratta. Strö sedan ut en blandning av sand och mull och kratta ner den i hålen.

Vattning: Vattning krävs på sommaren för att gräsmattan ska klara sig och inte torka ut. Det är bäst om du vattnar på kvällen då avdunstningen är mindre. En rejäl rotblöta en gång per vecka är bättre än att småvattna varje kväll. Småvattnar man tränger inte vattnet ner så djupt i marken och rötterna letar sig uppåt, detta leder till att gräsmattan lättare torkar ut och blir känsligare för slitage.

Klippning: Klippningen av gräsmattan bör ske regelbundet. Börja inte att klippa gräset för tidigt på våren utan låt rötterna få en chans att återhämta sig efter vintern. OBS! Klipp inte för kort! Under sommaren klipps gräset till en höjd av 4-5 cm, klipp dock aldrig mer än 1/3 del av gräsets höjd. Vid extrem värme och framåt hösten klarar sig gräset bättre om det får bli lite högre.

Gödsling och kalk: Algomin gödsel innehåller både gödsel och kalk vilket minskar arbetet för dig. Gräsmattan mår bäst om näringstillförseln sker långsamt. Algomin gödsel ger en jämn, kontinuerlig närings- och kalktillförsel under en lång tid, gräset kan tillgodogöra sig alla ämnen ordentlig och inget går till spillo. Spridningen av Algomin gödsel görs förslagsvis tre gånger per år. Första gången sprids Algomin Gräsgödseln i samband med den först gräsgrönskan. I juni/juli sprids för andra gången Algomin Gräsgödsel över gräsmattan. På hösten, i sept/okt, sprider du lämpligast Algomin Trädgårdsgödsel på gräset, gräset blir genom detta mer vinterhärdigt. Under trädkronor och stora buskar behövs ett extra tillskott av Algomin gödsel eftersom gräsmattan här har konkurrens om näringen, dubblera därför gärna Algomin givan här.

 

MOSSA OCH GULA FLÄCKAR

 

 
Mossa:
Mossan trivs i en sur, skuggig och steril miljö där det är dåligt dränerat och näringshalten är låg. Gräset som inte växer under ogynnsamma och magra förhållanden tynar bort och mossan tar över marken. De milda vintrarna gör det lättare för mossan att ta över eftersom mossan börjar växa redan vid +1°C medan gräset inte börjar växa förrän vid +8°C.

Många mossbekämpningsmedel är starkt sura, dessa dödar i och
för sig mossan men skapar ingen gynnsam miljö för gräset. Algomin gödsel tar bort orsaken till mossan och åtgärdar inte bara symptomen. Algomin gödsel höjer pH-värdet och näringshalten i marken så att gräset trivs bättre än mossan. Genom att regelbundet använda Algomin gödsel undviker du att någonsin få mossa i din gräsmatta.

Har din gräsmatta redan drabbats av mossa bör du göra så här för att bli av med den:
Kratta bort mossan så mycket det går, använd dig gärna av en vertikalskärare för att få in luft i jorden. Strö ut en blandning av sand och mull och kratta ner den jämnt i gräsmattan. Har gräsmattan fått stora kala/mossfläckar bör du kompletteringsså dessa ytor. Sprid sedan ut Algomin Trädgårdsgödsel, den höjer pH-värdet i marken och tillför viktiga näringsämnen för gräset och
för jordens mikroorganismer. Under växtperioden underhållsgödslar du sedan två gånger med Algomin Gräsgödsel.

Gula fläckar:
Gula fläckar på gräsmattan kan vara ett bevis på förgiftning. Genom nederbörden urlakas jordens kalcium, det leder till att tungmetaller fälls ut och förgiftar växterna. Även tillgången på näringsämnen i jorden minskar och tillslut dör jorden och dess mikroorganismer.

Gula fläckar i gräsmattan kan även vara brännskador genom
överdosering av handelsgödsel.

Algomin Gräsgödsel ger en jämn och långsiktig tillförsel av
rätt mängd näringsämnen och kalk utan risk för brännskador.

 

NYANLÄGGNING AV GRÄSMATTA

 

 
Noggranna förberedelser vid nyanläggning av gräsmatta lönar sig i längden, det är mycket lättare att göra allt rätt från början än att försöka ställa saker till rätta i efterhand. Skicka gärna in ett jordprov för analys, det ger bland annat svar på jordens pH-värde, mikronäringsinnehåll och mullhalt.

Städa undan rötter och stora stenar från området som ska bli gräsmatta. En svag lutning på gräsmattan gör att det inte blir några stillastående vattensamlingar. Den optimala mullhalten ligger på 10 procent, om jordanalysen visar ett lägre värde bör jorden bättras på genom att mull brukas ner. Bruka också ner 10-15 kg Algomin Trädgårdsgödsel per 100m2. Vält ytan med en gallervält och kratta jordytan för att få en mjuk såbädd. För att få en jämn spridning av gräsfrön är det bäst att använda sig av en såmaskin. Efter sådden välts jorden med en gallervält så att frön får god kontakt med jorden. Det är mycket viktigt att hålla den nysådda gräsmattan jämnt fuktig, täck den gärna med en fiberduk så skapas ett bra mikroklimat för gräset samtidigt som det inte kommer in några ogräsfrön som slår rot.

Klipp inte den nyanlagda gräsmattan förrän gräset har blivit 6-8 cm högt. Underhållsgödsla med Algomin Gräsgödsel under det första året.

Reparation av gräsmattor

Om inte gräsmattan underhålls på rätt sätt kan det bli aktuellt att renovera den. Räfsa först det kala eller otäta området och toppdressa. Gödsla med Algomin Gräsgödsel och kompletteringsså marken. Den nysådda gräsmattan ska hållas jämnt fuktig, skydda gärna området med en fiberduk.